Pieczona dynia z rozmarynem

dynia5

Dowolną ilość dyni obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę. Dorzucamy 3-4 ząbki czosnku nieobrane ze skórki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem ryżowym, można odrobinę posolić (ja dodaję sól tuż przed podaniem), posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem i pieczemy w ok. 190 st. C aż dynia zmięknie i przyrumieni się. 

Opiekaną dynię możemy wykorzystać zamiast ziemniaków do obiadu lub jako dodatek do makaronu. Ja polecam podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka z dodatkiem chilli, imbiru, curry i kurkumy, a gdy dynia się upiecze dodać ją do kurczaka. Można też dodać ząbek czosnku, który piekliśmy razem z dynią. Na koniec wszystko trzeba doprawić solą, pieprzem i wymieszać z porcją makaronu.

Świetnie też smakuje zupa krem z pieczonej w ten sposób dyni i żółtej papryki. dynia6

Reklamy

One response to “Pieczona dynia z rozmarynem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s