Lekki drożdżowiec z jabłkami i kruszonką

jablka5Ciasto jest bardzo lekkie – bardziej jest to brioche niż tradycyjne ciężkie drożdżowe ciasto. Jest delikatne, najlepsze jeszcze ciepłe.

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki masła (ok. 180 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 paczki drożdży (ok. 50 g) świeżych drożdży
  • łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 5-6 dużych jabłek
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru brązowego

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Jabłka kroimy (jak na zdjęciu) podsmażamy na maśle. Dodajemy przyprawy, cukier i miód. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody.

W letnim mleku rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. W misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier, sól. Dodajemy rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 20 min.

Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 min.

Połowę ciasta nakładamy do nasmarowanej tłuszczem formy. Wykładamy jabłka i zakrywamy je drugą połową ciasta drożdżowego.  Pozwalamy ciastu jeszcze trochę wyrosnąć. Posypujemy kruszonką (wykonanie tutaj) i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy przez ok. 40 min. w 180 st. C.   jablka1jablka3jablka2jablka4

Reklamy

3 responses to “Lekki drożdżowiec z jabłkami i kruszonką

  1. Pingback: Jabłecznik na kruchym cieście | Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s