Domowa wędlina – indyk w majeranku

szynka1Składniki:

  • ok. 1 – 1,5 kg fileta z indyka
  • sól
  • 2 – 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku

Zalewa:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka musztardy sarepskiej

Indyka myjemy, osuszamy, nacieramy solą. Przygotowujemy zalewę – w moździerzu rozgniatamy ziele angielskie,  dodajemy pozostałe przyprawy, musztardę oraz oliwę z oliwek i czosnek pokrojony w bardzo drobną kosteczkę.  Nacieramy mieszaniną indyka i odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Pozostałe 2 ząbki czosnku kroimy na ćwiartki i wpychamy do wydrążonych w indyku nożem dziurek.Można po górze posypać jeszcze odrobiną suszonego majeranku. Obwiązujemy indyka grubą nicią, pod nitkę wkładamy listki laurowe.

Mięso owijamy w folię aluminiową i umieszczamy w garnku ceramicznym. Dodajemy wody do ok. 1/2 wysokości mięsa. Gotujemy przez ok. godzinę na wolnym ogniu.

Możemy także upiec mięso w piekarniku (najlepiej owinięte folią aluminiową lub w rękawie do pieczenia).

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Mięso świetnie sprawdza się jako zamiennik sklepowej wędliny.

Reklamy

2 responses to “Domowa wędlina – indyk w majeranku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s