Domowa wędlina – schab z ostrą papryką

szyn1

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • sól

Umyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą.

Zalewa:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego estragonowego
  • 4 ziarna jałowca
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)

oraz

  • 2 – 3 ostre papryczki

W miseczce mieszamy składniki do zalewy (miażdżymy jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy w moździerzu). Wcieramy zalewę w mięso. W środek schabu wbić nóż i zrobić otwór w który wkładamy całe ostre papryczki (ok. 2 sztuki, jedna za drugą).

Zawijamy szczelnie w folię i odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Pieczemy w piekarniku lub w garnku z dodatkiem wody (mięso zawijamy w folię aluminiową – zalewamy wodą do 1/2 wysokości.

papryka szyn2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s