Kruche babeczki z powidłami dyniowo-jabłkowymi

babeczka2Babeczki można upiec z dowolnym nadzieniem – owocami, powidłami, czekoladą. Ja wybrałam powidła dyniowo-jabłkowe.

Kruche ciasto:

  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 70 g cukru
  • 2 żółtka

Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie nakładamy ciasto do foremek na muffiny i formujemy tak, by pokryć cała foremkę i pozostawić wolne wnętrze na nadzienie. Dodajemy łyżeczkę powideł i nadmiar ciasta na brzegach zakładamy na wierzch. Po górze pędzelkiem można posmarować babeczki białkiem jaja.

Pieczemy przez ok. 20 – 30 min. w 190 st. C.

babeczka1

Reklamy

2 responses to “Kruche babeczki z powidłami dyniowo-jabłkowymi

  1. Pingback: Jabłecznik na kruchym cieście | Kuchcikownia·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s