Jabłecznik na kruchym cieście

jablecznikKruche ciasto (jak w tym przepisie)

  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 70 g cukru
  • 2 żółtka

Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.

Nadzienie (jak w tym przepisie):

  • 5-6 dużych jabłek
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru brązowego

Jabłka kroimy (jak na zdjęciu) podsmażamy na maśle. Dodajemy przyprawy, cukier i miód. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody.

Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części. Pierwszą umieszczamy w formie wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Formę i jej brzegi pokrywamy cienką warstwą ciasta (robimy w cieście kilka dziurek widelcem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 5-10 min., żeby spód był dopieczony.

Po wyciągnięciu z pieca dodajemy przygotowane wcześniej jabłka, a na górę wykładamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Docinamy brzegi, dziurkujemy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy przez ok. 30 – 40 min. w 190 st. C.

Po wystudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.

jablecznik1

Reklamy

5 responses to “Jabłecznik na kruchym cieście

    • Można utrzeć białka z 1/2 szklanki cukru na gładką masę; wylać na jabłka, na to zetrzeć kruche ciasto jak w przepisie na pleśniaka i do pieca 🙂 Ja zwykle dodję te niezużyte białka do jajecznicy, tak więc nic się nie marnuje 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s