Drożdżowe rogaliki z powidłami jabłkowymi i wycieczka w Tatry Słowackie

ciacho3kry2013d17Rogaliki drożdżowe – pyszności 😉 Kto nigdy nie próbował niech żałuje! Jako, że słodkie i w dodatku całkiem zgrabnie można je zapakować na górski wyjazd, idealnie sprawdziły się w celu doładowania energii na szlaku;)

Zapraszam zatem na relacje z wyjazdu tutaj (nie będę powielać całej relacji z mężowego bloga, więc kieruję Was bezpośrednio do źródeł ;)), a poniżej przepis na pyszne rogaliki 😉

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 paczki)
  • pół kostki margaryny lub masła
  • 3 łyżki cukru (ja użyłam brązowego)
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy

W naczyniu mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżką cukru. Do mąki dodajemy jajko, stopioną, szczyptę soli, cukier wanilinowy, pozostałe 2 łyżki cukru. Wlewamy rozczyn i roztopiony, schłodzony tłuszcz. Dokładnie wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeśli jest za rzadkie dosypcie mąki. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie rozdzielamy ciasto na kilka części i formujemy kulki (w moim przypadku na 3). Każdą z kulek rozwałkowujemy i powstałe „okrągłe” placki tniemy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy nadzienie – u mnie były to powidła z jabłek – i zawijamy formując rogaliki. instruktaz1instruktaz2Rogaliki układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem. Ciasteczka można posmarować białkiem jaja i posypać brązowym cukrem zmieszanym z odrobiną cynamonu. Te nie posypane cukrem, po pieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Pieczemy przez ok. 20 min. (muszą uzyskać złoty kolor) w ok. 190 st. C._DSF3665_DSF3635

2 responses to “Drożdżowe rogaliki z powidłami jabłkowymi i wycieczka w Tatry Słowackie

Dodaj komentarz