Kruche ciasto z pastą daktylowo-pomarańczową w drodze na Kopę Kondracką

daktyle2kondr6Ostatnio częściej bywamy w górach, co bardzo sprzyja zwiększeniu częstości wypieków w mojej kuchni. Zamiast energetycznych batoników ze sklepu wolę zrobić coś sama w domu. Kruche ciasto idealnie nadaje się do zabrania ze sobą na wycieczkę.

Tym razem padło na kruche ciasto z pastą z daktyli. A zabraliśmy ją na Kopę Kondracką (relacja tutaj).

Pasta świetnie sprawdza się jako zdrowy zamiennik sklepowych smarowideł do kanapek 😉

Kruche ciasto:

  • 15 dkg masła lub margaryny
  • 60 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części, z czego z drugiej odkładamy 1/2 i wkładamy do zamrażarki, resztę wkładamy do lodówki na 2-3 godz.

Pasta daktylowo-pomarańczowa:

  • 30 dkg daktyli suszonych
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • łyżka soku z cytryny
  • starta skórka z pomarańczy i cytryny

Składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskaniu gęstej masy o konsystencji dżemu.

Jedną część ciasta rozkładamy w blaszce (formujemy brzegi). Podpiekamy 10 min. w 190 st, C. Wykładamy masę. Przykrywamy płatem ciasta uformowanym z 1/2 pozostałej części ciasta. Pozostałą 1/2 wyjętą z zamrażarki trzemy na tarce – powstanie „kruszonka”.

Pieczemy przez ok. 40 min. w 180 st. C.

daktyle1 daktyle23 daktyle24

Reklamy

3 responses to “Kruche ciasto z pastą daktylowo-pomarańczową w drodze na Kopę Kondracką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s