Pełnoziarniste muffiny kokosowe ze stewią

_DSF3794

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki sproszkowanej stewii
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki stopionego masła lub oleju ryżowego
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka kokosowego (można użyć zwykłego krowiego mleka – wtedy ok. 5 łyżek)

W osobnych naczyniach umieśćcie składniki suche i mokre, a następnie wszystko razem połączcie w gładką masę.

  • kilka łyżek wiórków kokosowych

Dodajemy kilka łyżek wiórków (ile chcecie, byle ciasto nie było zbyt suche; ja dodałam 4 łyżki na całą porcję ciasta).

Wykładamy ciasto do foremek, do ok. 2/3. Górę posypujemy wiórkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 25 min. (do suchego patyczka).

Jeśli chcecie zrobić ciasta w tradycyjnej formie z cukrem, a nie ze stewią dodajcie 1/2 szklanki cukru.

Smacznego!!!

Reklamy

6 responses to “Pełnoziarniste muffiny kokosowe ze stewią

  1. Sproszkowana stewia czyli zielone listki sproszkowane? A jakby słodzić białą stewią, taką kupną ze słoika to ile? Proszę o odpowiedź, zupełnie się na tym nie znam:-)

  2. Witam chciałam zapytać na ile sztuk jest ten przepis? I czy nie czuć tej goryczki stewii w tych muffinach? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s