Ciasto marchewkowe ze stewią

_DSF3884Dla tych co na diecie – ciasto, które w smaku przypomina piernik (nawet, jeśli nie dodacie przyprawy piernikowej). Jest wilgotne, pyszne i dzięki temu, że zastąpimy część cukru stewią – niskokaloryczne;)

  • 3 jajka
  • 100g oleju ryżowego lub roztopionego masła
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 300g startej marchewki
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki stewii i 2 łyżki brązowego cukru
 _DSF3885 Jajka ubijamy ze stewią i brązowym cukrem do gładkiej konsystencji. Dodajemy tłuszcz, jogurt cały czas mieszając łyżką, następnie dorzucamy marchewkę, mąkę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wylewamy ciasto. Można je posypać nasionami słonecznika, dyni, prażonymi otrębami lub czym tylko zechcecie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 190 st. C do „suchego patyczka”.
A do ciasta polecam świąteczną nalewkę z suszu – ta stała od zeszłych świąt 😉 Jest pyszna…:)
_DSF3891
Reklamy

2 responses to “Ciasto marchewkowe ze stewią

  1. Używasz stewii w formie suszu czy w innej formie? Dopiero zaczynam swoją przygodę ze stewią, więc nie bardzo mam wprawę w używaniu jej do wypieków. Posiadam w domu suszone liście stewii oraz stewię w płynie. Pozdrawiam.

    • Używałam proszku (gotowy dostępny w sklepach) ale jesli masz liście to zdecydowanie lepsza opcja – niestety stewia dostępna w postaci białego gotowego proszku zawiera dodatki w postaci sztucznych substancji słodzacych. Nie próbowałam płynnej stewi i nie wiem jaki jest skład tego produktu. Suma sumarum użyj drobno zmielonych liści 🙂 to najzdrowsza opcja 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s