Ciasto kruche z brzoskwiniami i budyniem waniliowym

ciasteczkoooKruche ciasto:

  • 40 dkg mąki
  • 5 dkg cukru pudru
  • 1 kostki margaryny/masła
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Piana:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Poza tym:

  • budyń waniliowy (jak najbardziej gęsty – najlepiej z 1 opakowania i obniżyć zalecaną ilość mleka – ok. 350 ml)
  • brzoskwinie z puszki pokrojone w kosteczkę lub plastry

Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na stolnicy. Dzielimy na 2 równe części.

Formę (tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą, wykładamy 1/2 ciasta, resztę wkładamy na jakieś 30 min do zamrażarki.

Formę wyłożoną ciastem wkładamy do piekarnika na jakieś 10 min. w 190 st. C. Najlepiej na ciasto położyć np. ziarna fasoli, by się nie odkształciło w trakcie pieczenia.

Po wyjęciu z pieca wykładamy na ciasto brzoskwinie, zalewamy budyniem. W międzyczasie musimy jeszcze ubić pianę z białek i cukru, którą wylewamy na budyń.

Następnie trzemy pozostałą część ciasta na grubych oczkach tarki.

Pieczemy w 190 st. C przez ok. godzinę. Odstawiamy do wystygnięcia (jeśli pokroimy, gdy ciasto będzie ciepłe, budyń wypłynie, po wystudzeniu stężeje)  _DSC4862

Reklamy

One response to “Ciasto kruche z brzoskwiniami i budyniem waniliowym

  1. Witaj! Upiekłam ciasto, ale dałam 2 budynie śmietankowe. Jeśli mam być szczera…..wyszło pyszne!!!!!!! Dziękuje za przepis, który wywołał błogi uśmiech bliskich…
    ha ha ha! Pozdrawiam! 🙂 😉 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s