Szybki drożdżowiec z serem

ciachod2Szybkie ciasto drożdżowe – najlepsze na ciepło 😉

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki masła (ok. 180 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 paczki drożdży (ok. 50 g) świeżych drożdży
  • łyżeczka soli

Poza tym:

  • ser biały
  • masło
  • cukier brązowy

W letnim mleku rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. W misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier, sól. Dodajemy rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 20 min.

Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 min.

Ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem formy. Na górę układamy rozdrobniony ser biały, miejscami kładziemy po łyżeczce masła i posypujemy brązowym cukrem – wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 min. w 180 st. C.

ciacho-d ciachod3

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s