Domowa szynka o intensywnym aromacie czombru

szyneczka

Składniki:

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • sól

Umyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą.

Zalewa:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżka czombru
  • 2 ząbki czosnku

Rozcieramy w moździerzu przyprawy, czosnek, następnie mieszamy z oliwą i nacieramy mieszanką mięso. Odkładamy do lodówki na jakieś 12 h.

Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. ok. 190 st. C przez ok. godzinę.

szyneczka2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s