Piernik – szybko i tanio

_DSF3849

Ciasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne 😉  Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową.

Składniki:

  • 2 szkl. cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki)
  • 2 jajka
  • 4 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Cukier, masło i dżem wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy – odstawiamy do wystudzenia. Do rozczynu dodać 2 całe jajka. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki  cały czas mieszając dokładnie mikserem (na zmianę po trochę mleka i mąki wymieszanej z przyprawami, sodą i kakao). Wlewamy do blachy wcześniej wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą. Piec w temp. ok. 180 st. do tzw. „suchego patyczka”.

_DSF3848

Smacznego!

Zapraszamy do polubienia naszego FB profilu: tutaj, a jeśli jesteście miłośnikami zegarków i piór wiecznych, a przede wszystkim lubicie dobre zdjęcia to zapraszam tu i jeszcze tu.

2 responses to “Piernik – szybko i tanio

Dodaj odpowiedź do potravelblog Anuluj pisanie odpowiedzi