Ciasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne 😉 Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową.
Składniki:
- 2 szkl. cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki)
- 2 jajka
- 4 szkl. mąki
- 2 szkl. mleka
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Cukier, masło i dżem wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy – odstawiamy do wystudzenia. Do rozczynu dodać 2 całe jajka. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki cały czas mieszając dokładnie mikserem (na zmianę po trochę mleka i mąki wymieszanej z przyprawami, sodą i kakao). Wlewamy do blachy wcześniej wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą. Piec w temp. ok. 180 st. do tzw. „suchego patyczka”.
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszego FB profilu: tutaj, a jeśli jesteście miłośnikami zegarków i piór wiecznych, a przede wszystkim lubicie dobre zdjęcia to zapraszam tu i jeszcze tu.
takiego jeszcze nie piekłam:)
Piękny ma kolor 🙂