Szybka szarlotka bez jajek

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki grysiku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg startych jabłek
  • cynamon
  • imbir (w proszku)
  • 1 kostka margaryny (250g) lub masła

W misce mieszamy suche składniki (poza przyprawami). Jabłka mieszamy z cynamonem i imbirem (jeśli jabłka są mało słodkie można dodać paczkę cukru wanilinowego). Przygotowujemy tortownicę – wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwowo:

sypkie składniki

jabłka

sypkie składniki

jabłka

sypkie składniki

margaryna pokrojona w plastry

Pieczemy w temp 180-190 st. przez ok. 1-1,5 godziny (góra ciasta powinna być ładnie zrumieniona).

 

Reklamy

2 responses to “Szybka szarlotka bez jajek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s