Babka błyskawiczna mojej mamy

babka2

Przepis bardzo prosty – jak mówi mama – wymyślony przez nią. Jeśli potrzebujemy szybko coś upiec, bo wpaść do nas mają goście, to przepis ten nada się znakomicie. Zwykle warstwa ciemna opada bardziej  i tworzą się ładniejsze wzorki – tym razem wyszło jakoś tak;)

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao lub bakalie

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko  i roztopioną margarynę (przestudzoną). Na końcu dodać bakalie lub podzielić ciasto i do jednej mniejszej części dodać kakao. Pieczemy w formie na babkę lub w keksówce wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. W piekarniku nagrzanym do 160-170 st. C piec przez ok. godzinę (do suchego patyczka).

babka3

babka4

babka1

Reklamy

6 responses to “Babka błyskawiczna mojej mamy

  1. Jak podzielę ciasto na dwie części i do jednej dodam kakao to co dalej? Wylewam na blachę jasne a później ciemne ciasto??? I rozupszczona margaryna-ma Pani na myśli ze ona ma byc podgrzana na gazie rozpuszczona i ostudzona??? Prosze o szybka odpowiedz zaraz będę robić ciasto, jest tylko bardzo niedokladnie napisane 😛

    • Margaryna musi byc rozpuszczona i wystudzona bo jak Doda sie ciepła to sie nam zetną inne składniki wlewamy białe ciasto do formy i potem dodajemy łyżka albo lejemy prosto z garnka ciemne na białe, nie musi to byc regularny wzór

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s