Mazurek orzechowy

DSCF0781

Tym razem przepis wprost od mojej mamy:) Niestety tylko przepis, bo zdjęć niestety zrobić się nie udało, a już wkrótce Wielkanoc, więc przepis może się Wam przydać. Ciasto jest bardzo, ale to bardzo smaczne.

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu prawdziwego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mleka

Miód roztopić z mlekiem i sodą. Z mąki cukru, masła, jajka i roztopionego miodu z sodą i mlekiem wyrobić ciasto. Podzielić go na 2 części. Jedną część rozwałkować i upiec ( 15 minut w 180 stopniach ).

Masa orzechowa :

  • 20 -25 dkg orzechów włoskich
  • 5 dkg cukru
  • 6 dkg margaryny
  • 1 łyżka miodu prawdziwego

Grubo pokrojone orzechy wymieszać z margaryną i cukrem na ciepłej płycie kuchennej, dodać miód i lekko zrumienić. Ciepłą masę wylać na drugą część rozwałkowanego ciasta (ciasto ma być już w blaszce). Ciasto piec 15- 20 minut w 180 stopniach.

Masa budyniowa:

  • ½ litra mleka
  • budyń waniliowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 10 dkg orzechów ( jeżeli ktoś nie chce nie są one konieczne)

Orzechy zmielić i sparzyć gorącym mlekiem ( ¼ szklanki).
Do 1 szklanki mleka dodać budyń, żółtka i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać ( można mikserem). Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszane mleko z cukrem, budyniem, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Wszystko razem zagotować do zgęstnienia. Ostudzić. Margarynę utrzeć. Ucierając dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na koniec dodać zmielone orzechy.

Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Na górze ma być ciasto z orzechami.

Reklamy

2 responses to “Mazurek orzechowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s