Ptysie z kremem

ptys2Ciasto parzone:

  • 1/2 kostki margaryny (ok. 125 g)
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 5 jaj

W garnku doprowadzić do wrzenia wodę razem z margaryną/masłem. Dodać mąkę i gotować mniej więcej minutę, oczywiście stale mieszając, by nie przypalić masy. Gdy ciasto jest gładkie, nieco szkliste i widać, że odchodzi od garnka możemy ciasto wychłodzić. Gdy się ostudzi należy zmiksować lub utrzeć je z jajkami (dodawać po 1 jajku). Masę wyciskać najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką na blaszkę – zachowujemy odstęp między ciastkami by mogły swobodnie wyrosnąć.

Piec przez ok. 30 min. w 200 st. C. Ostudzić na kratce i przekroić.

Składniki na krem:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany kremówki

 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Żółtka połączyć z mąką ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Gdy mleko się zagotuje wlać roztwór do mleka i energicznie mieszać do momentu zagotowania. Masę zdjąć z ognia i mikserem krótko zmiksować póki masa jest gorąca. Wtedy stanie się jedwabista. Schłodzić w lodówce. W osobnej misce utrzeć kremówkę i stopniowo dodawać po łyżce schłodzonego wcześniej budyniu. Ostrożnie by masa nie zrobiła się zbyt rzadka.

Do przekrojonych ptysi nakładać łyżką lub rękawem cukierniczym krem. Z wierzchu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

ptys1

  ptys3

Reklamy

One response to “Ptysie z kremem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s