Krem z dyni i ziemniaków

dynia2

  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru (mniej więcej 2 na 1 cm)
  • 2 papryczki ostre (czuszka)
  • niewielką ilość  anyżu gwiazdkowego (ok. 1/5 owocu)
  •  łyżeczka ziarnistego pieprzu
  • sól do smaku

Na oliwie z oliwek i maśle podsmażyć cebulkę, dodać ząbki czosnku w całości oraz wszystkie przyprawy. Podsmażyć, po czym dodać obraną i pokrojoną w dużą kostkę dynię, ziemniaki. Delikatnie podsmażyć i zalać wodą tak by przykryć warzywa. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Smacznego ! 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s