Mazurek bakaliowy

mazurek1Ciasto:

  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Bajaderka:

  • 1 łyżka kakao
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek marmolady lub gęstego dżemu
  • bakalie ( rodzynki, żurawina, morele, orzechy, śliwki suszone- wg własnego uznania)
  • 1 – 2 kieliszki   rumu
  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części i upiec dwa placki.
  2. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę.
  3. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową.
  4. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować.

mazurek

Wielkanocne Wypieki

Reklamy

One response to “Mazurek bakaliowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s