Biszkopt z makiem

_DSF0248Przepis od mojej mamy:) Porcja na tortownicę 26 cm. Jeśli pieczecie na dużej blaszce prostokątnej zróbcie podwójną porcję.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 1,5 szklanki maku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 25 dkg margaryny lub masła
  • olejek migdałowy

Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać , wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy i upiec (30- 40 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto przeciąć na dwie części.

Mak zalać wrzącą wodą (do wysokości maku), po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Mak zmielić dwukrotnie. Do zmielonego maku dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy i wymieszać. Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem.

Reklamy

One response to “Biszkopt z makiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s