Babka kajmakowa

babka2

Już niedługo Wielkanoc, więc mam dla Was kolejny przepis na babkę – tym razem kajmakową. Babka jest wilgotna i pyszna. Nawet mój tata, który nie przepada za suchymi ciastami, tą babkę zjadł ze smakiem.

babka1Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 12 łyżek oleju
  • ½ szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • puszka masy kajmakowej (krówkowej) / odłożyć 2 łyżki na polewę

Polewa:

  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 2- 3 łyżki śmietanki 30%

Cukier, jajko, olej krótko miksować do połączenia składników. Miksując dodawać mąkę wymieszaną z sodą lub proszkiem do pieczenia, mleko oraz masę kajmakową. Pod koniec dodać sok z cytryny.

Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Polewa: masę kajmakową i śmietankę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia ( nie zagotować) – przestudzić i polać wystudzoną babkę. Na koniec babkę posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego!!!

babka5

babka4

Reklamy

3 responses to “Babka kajmakowa

  1. Pingback: Babka kajmakowa | FlyB - Kulinaria·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s