Ciastka półksiężyce z lukrem

ciasteczko

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 15 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg roztopionej margaryny
  • 3 dkg kakao
  • 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia
  • 3 – 5 łyżek mleka

Lukier:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki czystej wódki ( może być rum)
  • Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek do pieczenia oraz partiami mąkę i mleko. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem schłodzoną margarynę. Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 25 minut. Gdy ciasto odchodzi od brzegów formy – jest upieczone. Po lekkim przestudzeniu, okrawamy brzegi ciasta nożem, wykładamy je z formy i ściągamy pergamin.

Szklanką wykrawamy ciastka w formie półksiężyca. Po całkowitym ostudzeniu lukrujemy ciastka przy pomocy pędzla. Można je posypać siekanymi orzechami lub migdałami.

ciasteczka5

Advertisements

3 responses to “Ciastka półksiężyce z lukrem

  1. Pingback: Ciastka półksiężyce z lukrem | FlyB - Kulinaria·

  2. Dzieki serdeczne – tego przepisu szukalam ponad 20 lat; w naszej kochanej Galicji pieklo sie te ciastka na kazde swieta! Nie wiesz nawet jaka radosc mi sprawilas!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s