Karpatka

karpatka2

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa I :

  • 3 szklanki mleka
  • 250g masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Masa II :

  • 500 ml zimnej śmietanki 30% lub 36%
  • cukier puder do smaku
  • czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia.

karpatka1Ciasto parzone:

Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minuty. Ciasto pozostawić do wystygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozprowadzić łyżką w wysmarowanej margaryną i posypanej mąką prostokątnej formie. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

Masa budyniowa:

2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta.

Masa śmietanowa :

Żelatynę rozpuścić w małej ilości (ok. 1/4 szkl.) gorącej wody. Zimną śmietankę ubić, dosładzając cukrem pudrem do smaku ( nie jest to konieczne). Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i rozsmarować na kremie budyniowym. Na wierzchu położyć delikatnie drugi płat upieczonego ciasta. Wstawić ciasto do lodówki, a tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.

karpaatka4

karpatka3

Advertisements

2 responses to “Karpatka

  1. Pingback: Karpatka | FlyB - Kulinaria·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s