Keks

DSCF0781

Przepis na bardzo szybkie ciasto – keks. Zawsze robimy je przed wyjazdem na dłuższą wycieczkę. Świetnie sprawdza się w trasie 😉

  • 20 dkg mąki
  • 4 jajka
  • 15 dkg cukru
  • 10 dkg margaryny
  • 15 dkg bakali
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 3- 4 łyżki mleka

Cukier, cukier wanilinowy, żółtka, margarynę utrzeć, dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i całość dokładnie wymieszać następnie dodać ubite białka delikatnie mieszając. Na koniec dodać bakalie oprószone mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą podłużnej blaszki. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem mączką lub polać lukrem.

Reklamy

One response to “Keks

  1. Pingback: Keks | FlyB - Kulinaria·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s