Kotlety mielone po mojemu

burger1

Mielone – chyba każdy lubi takie kotleciki. Najczęściej robię je do bułek hamburgerowych. Czasami podaję z buraczkami. Sprawdzą się zawsze:) Pewnie każdy z Was ma na nie swój przepis. Ja wrzucam swój – może takie też Wam zasmakują.

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała bułka (np. kajzerka)
  • 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 suszona czuszka (lub inna ostra papryka)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • łyżka masła

burger2

Bułkę namoczyć w wodzie i następnie odcisnąć z jej nadmiaru. Dodać mięso, jajko, otręby i dokładnie wyrobić. Na łyżce masła zeszklić drobno pokrojoną cebulkę i jak tylko odrobinę wystygnie, dodać do mięsa. Dorzucić zioła, czosnek i dokładnie połączyć.

Formujemy kulki, jeśli lubicie, można obtoczyć je w bułce tartej, najlepiej grubo zmielonej. Smażyć na oleju lub można upiec w piekarniku.

burger

Reklamy

One response to “Kotlety mielone po mojemu

  1. Pingback: Kotlety mielone po mojemu | FlyB - Kulinaria·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s