Jabłecznik z masą orzechową

ciastko12

Coś w sam raz na święta 😉 Pyszny jabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %.

Kruche ciasto:

  • 60 dkg mąki
  • 8 dkg cukru pudru
  • 1 1/2 kostki margaryny/masła
  • 6 żółtek
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia

Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy ok. 10 min. w piekarniku w temp. ok. 180 st. C), drugą rozwałkowujemy i kładziemy na masę jabłkową.

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg startych jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie w zależności od tego jak kwaśne będą jabłka)
  • 1 łyżka masła

Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy na podpieczone kruche ciasto, nakrywamy warstwą ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp. 180 st. C.

Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu odrobinę nasączyć herbatą górną warstwę ciasta kruchego.

Masa orzechowa:

  • 250 g obranych, drobno zmielonych orzechów włoskich
  • gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy w miseczce
  • 1 kostki masła (lub margaryny) – tj. ok. 250 g
  • 1 szklanka cukru pudru
  • spirytus lub wódka (dodajcie tyle, by smak był wyczuwalny, ale by nie przesadzić ;))
Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem – studzimy. Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem na gładką masę. Na koniec dodajemy wystudzone już orzechy (trzeba je nieco odcisnąć z nadmiaru mleka) i odrobinę spirytusu do smaku. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednorodną masę. Wykładamy na zimne ciasto. Wierzch udekorować np. startą gorzką czekoladą.
Najlepiej włożyć do lodówki, by masa się nie rozpływała.
ciastko2
Reklamy

4 responses to “Jabłecznik z masą orzechową

  1. Pingback: Jabłecznik z masą orzechową | FlyB - Kulinaria·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s