Ciasto makowo – jabłkowe

maczek

  • 30 dkg zmielonego suchego maku ( można kupić gotowy lub zmielić w młynku do kawy)
  • 60 dkg startych na grubej tarce jabłek
  • 9 jajek
  • 45 dkg cukru mączki
  • 20 dkg margaryny lub masła
  • 9 łyżek grysiku
  • ½ proszku do pieczenia
  • bakalie

Żółtka, cukier mączkę, margarynę utrzeć do białości. Ucierając dodać grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia. Następnie do ciasta dodać mak, starte jabłka, bakalie lekko oprószone mąką i dokładnie wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s