W zasadzie przepis już był na blogu, a mianowicie tutaj. Tym razem po prostu zrobiłam mini wersje – ogólnie potrzebujemy 1/3 składników z przepisu na murzynka z kokosową kołderką.
Składniki na ciasto kakaowe (na 4 foremki ceramiczne):
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kokosową pierzynkę:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
- 1/2 opakowania wiórków kokosowych
Pozostałe składniki:
- dżem – tym razem użyłam żurawiny w słoiczku
- tłuszcz do posmarowania foremek
Wykonanie:
Margarynę roztopić w garnku, dodać cukier oraz kakao. Podgrzewać aż do połączenia wszystkich składników, cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować po czym odstawić garnek i wystudzić masę.
Do wystudzonej masy dodać roztrzepane żółtka (białka będą potrzebne do wykonania kokosowej pierzynki), dokładnie utrzeć mikserem. Na koniec dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia.
Foremki wysmarować tłuszczem, obsypać niewielką ilością kakaa (tak by pokryć ścianki), wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa nie może być zbyt gruba bo wpadnie do ciasta).
Białka musimy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Piana musi być bardzo gęsta. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać masę na warstwę dżemu. Można jeszcze po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.Piec ok. 45 minut w w temp. ok. 180 st. C (na koniec warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe). Wiórki muszą się ładnie zrumienić (gdyby wiórki za szybko robiły się rumiane można ciasto przykryć folią aluminiową, którą pod koniec pieczenia należy ściągnąć). Po upieczeniu ciasto pozostawić jeszcze kilka minut w wyłączonym piekarniku.
Pingback: Kakaowe ciasto z kokosową pierzynką w wersji mini | FlyB - Kulinaria·
Wyglądają naprawdę pysznie! 🙂
zalewa je krew
Raczej dżem żurawinowy 😉
Tak myślałem 🙂