Tort pomarańczowy z masą kubusiową

kubus

Miałam ostatnio trochę czasu, więc wzięłam się za robienie tortu, który już dawno miałam w planach. Jest niesamowicie kolorowy, a wierzchnia warstwa ma naprawdę ciekawą fakturę. Trochę pracy niestety trzeba w niego włożyć, ale zapewniam – warto!  

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem „kubusiowy” (jak w tym przepisie):

  • duży pomarańczowy lub marchwiowo-jabłkowy sok przecierowy, np. Kubuś
  • 3 budynie śmietankowe

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, można użyć 30%
  • 4 śmietany fix (w proszku)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia.

Mus pomarańczowy:

  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
  • miąższ z 2 pomarańczy

kubus4

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, ubijać bardzo dokładnie, aż masa będzie gęsta i szklista. Dodawać po 1 żółtku i ubijać cały czas. Na koniec łyżką, a najlepiej rózgą kuchenną wmieszać przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną. Wyłożyć dno tortownicy (ok. 26 cm średnicy) papierem do pieczenia, nie smarować boków tłuszczem. Wyłożyć ciasto. Piec w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. (do suchego patyczka). Uwaga! Wyciągnięte z piekarnika ciasto upuścić w tortownicy z ok. 30 cm na podłogę i dopiero po tym odstawić do wystygnięcia, na koniec wyciągnąć z formy.

Z takiej porcji wyrośnie bardzo wysoki biszkopt, w związku z tym, jeśli macie niską tortownicę, radziłabym zrobić go z 1/2 porcji, lub po prostu podzielić na 2 części i jedną z nich po prostu zjeść oddzielnie ;). Jeśli posiadacie wysoką obręcz do wykonywania tortów, wówczas drugą warstwę biszkoptu umieśćcie na warstwie budyniu kubusiowego i dopiero potem wylejcie masę śmietanową.

kubus1

Budyń kubusiowy:

Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, zamiast mleka używamy po prostu Kubusia. Wylewamy na biszkopt, który wcześniej nasączamy niewielką ilością mocnej herbaty.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuścić w małej ilości (ok. 1/4 szkl.) gorącej wody. Zimną śmietankę ubić, dosładzając cukrem pudrem, na koniec dodać śmietanki fix i dokładnie połączyć. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na budyniu kubusiowym. Wstawić do lodówki, aż nieco stężeje.

kubus2Mus pomarańczowy:

Robimy galaretkę według instrukcji z opakowania (ważne – zmniejszcie ilość wody podaną na opakowaniu o ok. 150 ml). Do wystudzonej, ale jeszcze nie stężałej galaretki dodać zmiksowany wcześniej na gładko miąższ pomarańczy. Tak przygotowaną masę wylać na masę śmietanową, gdy ta nieco stężeje.

Ważne!!!

Trzymać tort w lodówce – w ciepłym miejscu niestety się rozpłynie…

kubus3Smacznego!!!

Reklamy

3 responses to “Tort pomarańczowy z masą kubusiową

  1. Pingback: Tort pomarańczowy z masą kubusiową | FlyB - Kulinaria·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s