Miałam ostatnio trochę czasu, więc wzięłam się za robienie tortu, który już dawno miałam w planach. Jest niesamowicie kolorowy, a wierzchnia warstwa ma naprawdę ciekawą fakturę. Trochę pracy niestety trzeba w niego włożyć, ale zapewniam – warto!
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem „kubusiowy” (jak w tym przepisie):
- duży pomarańczowy lub marchwiowo-jabłkowy sok przecierowy, np. Kubuś
- 3 budynie śmietankowe
Krem śmietanowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, można użyć 30%
- 4 śmietany fix (w proszku)
- 1 łyżka cukru pudru
- czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia.
Mus pomarańczowy:
- 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
- miąższ z 2 pomarańczy
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, ubijać bardzo dokładnie, aż masa będzie gęsta i szklista. Dodawać po 1 żółtku i ubijać cały czas. Na koniec łyżką, a najlepiej rózgą kuchenną wmieszać przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną. Wyłożyć dno tortownicy (ok. 26 cm średnicy) papierem do pieczenia, nie smarować boków tłuszczem. Wyłożyć ciasto. Piec w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. (do suchego patyczka). Uwaga! Wyciągnięte z piekarnika ciasto upuścić w tortownicy z ok. 30 cm na podłogę i dopiero po tym odstawić do wystygnięcia, na koniec wyciągnąć z formy.
Z takiej porcji wyrośnie bardzo wysoki biszkopt, w związku z tym, jeśli macie niską tortownicę, radziłabym zrobić go z 1/2 porcji, lub po prostu podzielić na 2 części i jedną z nich po prostu zjeść oddzielnie ;). Jeśli posiadacie wysoką obręcz do wykonywania tortów, wówczas drugą warstwę biszkoptu umieśćcie na warstwie budyniu kubusiowego i dopiero potem wylejcie masę śmietanową.
Budyń kubusiowy:
Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, zamiast mleka używamy po prostu Kubusia. Wylewamy na biszkopt, który wcześniej nasączamy niewielką ilością mocnej herbaty.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w małej ilości (ok. 1/4 szkl.) gorącej wody. Zimną śmietankę ubić, dosładzając cukrem pudrem, na koniec dodać śmietanki fix i dokładnie połączyć. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na budyniu kubusiowym. Wstawić do lodówki, aż nieco stężeje.
Robimy galaretkę według instrukcji z opakowania (ważne – zmniejszcie ilość wody podaną na opakowaniu o ok. 150 ml). Do wystudzonej, ale jeszcze nie stężałej galaretki dodać zmiksowany wcześniej na gładko miąższ pomarańczy. Tak przygotowaną masę wylać na masę śmietanową, gdy ta nieco stężeje.
Ważne!!!
Trzymać tort w lodówce – w ciepłym miejscu niestety się rozpłynie…
Pingback: Tort pomarańczowy z masą kubusiową | FlyB - Kulinaria·
Piękny kolor 🙂
Ślicznie wygląda, tak słonecznie 🙂