Nalewka z suszu

_DSF3098aKolejna zimowa nalewka – co prawda przepis bardziej nadaje się na okres Bożonarodzeniowy – ale tak naprawdę, jeśli użyjemy do niego składników, które zachomikowaliśmy po Wigilii, nalewka będzie zdatna do spożycia dopiero w lecie:). Tak więc dopiero teraz moja nalewka ujrzała światło dzienne po kilkumiesięcznym okresie leżakowania w szafce:)
 

Składniki:

  • 1 litr spirytusu
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 10dag suszonych śliwek
  • 10 dkg suszonych jabłek
  • 10 dkg suszonych gruszek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • kilka goździków
  • laska cynamonu
Suszone owoce zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Napęczniałe owoce kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w słoju. Dodajemy przyprawy, cukier i miód. Zalewamy spirytusem. Odstawiamy na ok. 2-3 miesiące. Po tym czasie filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce jeszcze na kilka miesięcy.
_DSF3100a _DSF3091a

1 responses to “Nalewka z suszu

  1. Pingback: Ciasto marchewkowe ze stewią | Kuchcikownia·

Dodaj komentarz