Wpis miał być przed świętami, ale niestety nie zdążyłam. Ale kto powiedział, że śledzi nie można zrobić tak bez okazji 😉 Pozdrawiam i życzę smacznego śledzika 🙂
Zalewa ( na 1kg solonych śledzi ):
- 3/4 szklanki octu 10%
- 0,75 l wody
- 1,5 łyżki cukru
- 3 listki laurowe
- 12 ziarenek ziela angielskiego
Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Cebulę ( ilość według uznania) obrać, pokroić w krążki i sparzyć wrzątkiem. Zostawić do przestudzenia. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ( najlepiej kilka godzin). Przed marynowaniem dokładnie odsączyć.
Marynowanie:
Na dno szklanej miski wyłożyć część zimnej i odsączonej z wody cebuli. Na cebuli ułożyć śledzie, na śledzie wyłożyć następną porcję cebuli i zalać częścią zalewy ( i tak aż do wyczerpania składników). Miskę z tak przygotowanymi śledziami przykrywamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na pięć dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Takie śledzie można podawać na różne sposoby np. w śmietanie, oleju, sosie musztardowym.
Pingback: Śledzie w marynacie | FlyB - Kulinaria·
Smakowicie wyglądają