Kolorowa tarta z bakłażanem i marchewką

DSCF1534 Tartę można wykonać albo na spodzie kruchym, albo na cieście francuskim. Tutaj akurat używałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto).

Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku)

Nadzienie:

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
  • 1 papryczka pepperoni
  • oliwa z oliwek

Warzywa kroimy w kosteczkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę, dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy. Dusimy, aż warzywa zmiękną i odparuje nadmiar sosu.

Wykładamy na podpieczone ciasto.

Pozostałe składniki:

  • 1 duża marchew
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • mozzarella

Marchew obieramy i przy pomocy obieraczki do warzyw formujemy z marchewki wstążki. Należy je 3 min. pogotować i następnie wrzucić do naczynia z zimną wodą – odsączyć z jej nadmiaru i na tarcie ułożyć coś na kształt różyczek. Dodać oliwki, położyć plastry mozzarelli i zapiec ok 20 min. w piekarniku w ok. 190 st. C.

 

DSCF1535

3 responses to “Kolorowa tarta z bakłażanem i marchewką

  1. Pingback: Kolorowa tarta z bakłażanem i marchewką | FlyB - Kulinaria·

Dodaj komentarz