Tartę można wykonać albo na spodzie kruchym, albo na cieście francuskim. Tutaj akurat używałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto).
Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku)
Nadzienie:
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 średniej wielkości cebula
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- 1 papryczka pepperoni
- oliwa z oliwek
Warzywa kroimy w kosteczkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę, dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy. Dusimy, aż warzywa zmiękną i odparuje nadmiar sosu.
Wykładamy na podpieczone ciasto.
Pozostałe składniki:
- 1 duża marchew
- kilkanaście czarnych oliwek
- mozzarella
Marchew obieramy i przy pomocy obieraczki do warzyw formujemy z marchewki wstążki. Należy je 3 min. pogotować i następnie wrzucić do naczynia z zimną wodą – odsączyć z jej nadmiaru i na tarcie ułożyć coś na kształt różyczek. Dodać oliwki, położyć plastry mozzarelli i zapiec ok 20 min. w piekarniku w ok. 190 st. C.
Pingback: Kolorowa tarta z bakłażanem i marchewką | FlyB - Kulinaria·
Prosto i pysznie:)
Kolorowa ta tarta wyszła. Mniam.