Idealne ciasto, gdy wiesz, że za godzinkę mają się u Ciebie zjawić znajomi:) Robi się szybko, a jest przepyszne (zwłaszcza kruszonka…mniam…;)). Wyglądem przypomina trochę tradycyjne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Koszt wykonania ciasta również jest niski (zwłaszcza, gdy mamy w zamrażarce trochę zebranych przez siebie owoców).
Owoce to tylko i wyłącznie wasza inwencja. Najsmaczniejsze jest ze śliwkami lub jagodami.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- szklanka kefiru lub maślanki
- ½ szklanki oleju (ja dodałam ryżowego – ma neutralny smak)
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę (cały czas ubijając) kefir, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blachy. Na ciasto wyłożyć owoce (np. jagody).
Kruszonka:
- ½ kostki margaryny lub masła
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
Utrzeć składniki (ja wyrabiam ręką; jak sama nazwa wskazuje musi powstać suche kruszące się ciasto – w razie, gdy jest zbyt wilgotne, dosypcie więcej mąki). Wykładamy na owoce.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 190 st. C do momentu tzw. „suchego patyczka” 😉
Zapraszam Was na profil Kuchcikowni na Facebook`u 😉
wygląda smakowicie 🙂
Pyszne ciacho, w sam raz do ciepłej herbatki 🙂
Polecam z herbatką malinową;) mniam…:)
Robiłam jakiś czas temu takie jogurtowe ciasto – było bardzo smaczne. Ale teraz myślę, że z dodatkiem śliwek byłoby jeszcze smaczniejsze : )
Niedawno ciasta jogurtowe to u mnie często były, widzę, że znów muszą u mnie zagościć :))
🙂 Ja z czystym sumieniem polecam – proste, szybkie i tanie. Ostatnio robiłam też z tego przepisu babeczki – zamiast do dużej blaszki ciasto wlałam do foremek na muffinki.
Och, szukam czegoś smakowitego i super prostego, bo jestem zajęta a mam mieć gości. Dzięki, wygląda pysznie i prosto.
a ile mam dac tego cukru waniliowego ?
1 opakowanie czyli ok. 15 g
w jakiej foremce ?
Ja piekłam w formie o dłuższym brzegu ok. 30 cm
Pierwszy raz pieklam ciasto jogurtowe,jest wysmienite,pozdrawiam
Pingback: Jogurtowe ciasto z jagodami i truskawkami | Kuchcikownia·
Ciasto fenomenalne!! Robiłam je w tortownicy i urosło gigantyczne 🙂 Dałam brzoskwinie z zalewy i wyszło super 🙂 Polecam i dziękuję za przepis! 🙂
Ciasto ładne pyszne i szybkie z tym że zamiast jagód użyłem dżemu z czarnej porzeczki. Pychaaaaa.
gdy nie ma patyczków… jaki czas pieczenia ?
jak nie patyczki to najlepsze są zapałki;) zwykle każdy ma w domu:) a czas pieczenia ciężko tak idealnie wyliczyć – zależy od piekarnika (piekłam w 3 rożnych jak na razie i w każdym czas był nieco inny) – myślę że 45 min. do 1 godz w 190 st. – góra musi być ładnie wypieczona, a od dołu niestety tak łatwo nie da sie sprawdzić czy ciasto już jest gotowe:) Pozdrawiam.
czy zamiast kefiru / maślanki można dodać jogurt naturalny?