Na obiad kluski, a na deser koszyk pysznych malin 😉 Kluski trochę nietypowe bo zrobione częściowo z mąki pełnoziarnistej = zdrowsze;)
Składniki na ciasto (ok. 20 klusek średniej wielkości):
- ok. 600 g mąki (pół na pół białej i pełnoziarnistej)
- pół kostki masła (stopionego i schłodzonego)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- pół paczki drożdży (ok. 50 g)
- cukier wanilinowy (1 opakowanie)
- łyżka cukru brązowego
- szczypta soli
- jagody posypane cukrem (brązowym)
Pół szklanki mleka delikatnie podgrzewamy (musi być letnie, ale nie za ciepłe, by nie sparzyć drożdży), dodajemy cukier i drożdże – rozrabiamy do jednolitej konsystencji. W misce umieszczamy mąkę, jajka, resztę mleka, sól i dolewamy rozczyn drożdży. Wyrabiamy (jeśli za rzadkie dodajcie mąki) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na koniec wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie z dodatkiem roztopionego masła i jeszcze na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy już tylko ciasto rozwałkować , nakładać po trochę jagód posypanych wcześniej brązowym cukrem i po założeniu drugiej warstwy ciasta na jagody wykrawać krążki szklanką.
Sos:
- jagody (ok. 150g)
- 150 g mascarpone (w wersji dietetycznej – jogurt naturalny)
- 2 łyżki brązowego cukru (w wersji dietetycznej – ok. 1/2 łyżki stewii)
- łyżka masła
Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy jagody – dusimy chwilę. Dodajemy cukier i jeszcze chwilkę gotujemy na wolnym ogniu. Odstawiamy do wystudzenia. Na koniec mieszamy z mascarpone.
🙂
dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!:)