Kluski na parze z jagodami i sosem z mascarpone

_DSF3147aNa obiad kluski, a na deser koszyk pysznych malin 😉  Kluski trochę nietypowe bo zrobione częściowo z mąki pełnoziarnistej = zdrowsze;)

Składniki na ciasto (ok. 20 klusek średniej wielkości):

  • ok. 600 g mąki (pół na pół białej i pełnoziarnistej)
  • pół kostki masła (stopionego i schłodzonego)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • pół paczki drożdży (ok. 50 g)
  • cukier wanilinowy (1 opakowanie)
  • łyżka cukru brązowego
  • szczypta soli
  • jagody posypane cukrem (brązowym)

Pół szklanki mleka delikatnie podgrzewamy (musi być letnie, ale nie za ciepłe, by nie sparzyć drożdży), dodajemy cukier i drożdże – rozrabiamy do jednolitej konsystencji. W misce umieszczamy mąkę, jajka, resztę mleka, sól i dolewamy rozczyn drożdży. Wyrabiamy (jeśli za rzadkie dodajcie mąki) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na koniec wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie z dodatkiem roztopionego masła i jeszcze na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy już tylko ciasto rozwałkować , nakładać po trochę jagód posypanych wcześniej brązowym cukrem i po założeniu drugiej warstwy ciasta na jagody wykrawać krążki szklanką.

Sos:

  • jagody (ok. 150g)
  • 150 g mascarpone (w wersji dietetycznej – jogurt naturalny)
  • 2 łyżki brązowego cukru (w wersji dietetycznej – ok. 1/2 łyżki stewii)
  • łyżka masła

Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy  jagody – dusimy chwilę. Dodajemy cukier i jeszcze chwilkę gotujemy na wolnym ogniu. Odstawiamy do wystudzenia. Na koniec mieszamy z mascarpone._DSF3153a_DSF3154a

_DSF3155a
Jagodowo Nam edycja 5!

Reklamy

One response to “Kluski na parze z jagodami i sosem z mascarpone

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s