Składniki na murzynka:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 6 żółtek
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kokosową pierzynkę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1-2 opakowania wiórków kokosowych
Pozostałe składniki:
- dżem (najlepiej porzeczkowy)
- tłuszcz do posmarowania formy
Wykonanie:
Margarynę roztopić w garnku, dodać 3/4 szklanki cukru oraz kakao. Podgrzewać aż do połączenia wszystkich składników, cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować po czym odstawić garnek i wystudzić masę.
Do wystudzonej masy dodać roztrzepane żółtka (białka będą potrzebne do wykonania kokosowej pierzynki), dokładnie utrzeć mikserem. Na koniec dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia.
Piec ok. 45 minut w w temp. ok. 180 st. C. Wiórki muszą się ładnie zrumienić (gdyby wiórki za szybko robiły się rumiane można ciasto przykryć folią aluminiową, którą pod koniec pieczenia należy ściągnąć). Po upieczeniu ciasto pozostawić jeszcze kilka minut w wyłączonym piekarniku.
w takiej wersji murzynka nie robiłam,lubię kokos więc na pewno i ten jest pyszny 🙂
Pingback: Murzynek z kokosową kołderką | FlyB - Kulinaria·
Proszę podać wymiary blaszki.
Powiem tak – u mamy zwykle pieczemy w formie, która ma jakieś 25 na 36 cm – wtedy ciasto wychodzi takiej wysokości jak na zdjęciach. U siebie ze względu na to iż mamy tylko przenośny mały piekarnik to nie mogę pozwolić sobie na blaszkę większą niż 24 na 28 cm i w takiej ciasto po prostu wychodzi odpowiednio wyższe.
Dziękuję 🙂