Krem z cukini, papryki, bakłażana i pomidorów

zupa2 Składniki:

  • ok. 2 średnie cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 bakłażan
  • ok. 5-6 świeżych pomidorów (lub puszka pomidorów)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • woda lub bulion
  • świeży tymianek

Na początek, po oczyszczeniu z pestek, kroimy w kostkę bakłażana i posypujemy solą (odstawiamy na chwilę by wyciągnąć wodę). Delikatnie podsmażamy go na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek.

Następnie na oliwie z oliwek (może być ta, która została z podsmażania bakłażana) podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (wydrążone pestki i nieobraną ze skórki), paprykę. Chwilkę podsmażamy, dodajemy obrane ze skórki pomidory i zalewamy wodą lub bulionem tak, by zakryć warzywa. Po kilkunastu minutach dodać obsmażonego bakłażana. Gotować, aż warzywa zmiękną, dodać przyprawy i zmiksować na gładką masę. Zioła prowansalskie najlepiej dodać na sam koniec. Nałożyć do miseczek, dodać trochę świeżego tymianku i ewentualnie łyżkę śmietany, bądź jogurtu naturalnego.

Smacznego 🙂

zupa1

7 responses to “Krem z cukini, papryki, bakłażana i pomidorów

  1. Brzmi i wygląda wspaniale. Jeśli mi się uda, postaram się wypróbować w najbliższym czasie. Pozdrawiam:)

Dodaj odpowiedź do Tyna Anuluj pisanie odpowiedzi