- ok. 2 średnie cukinie
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 bakłażan
- ok. 5-6 świeżych pomidorów (lub puszka pomidorów)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego
- sól do smaku
- woda lub bulion
- świeży tymianek
Na początek, po oczyszczeniu z pestek, kroimy w kostkę bakłażana i posypujemy solą (odstawiamy na chwilę by wyciągnąć wodę). Delikatnie podsmażamy go na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek.
Następnie na oliwie z oliwek (może być ta, która została z podsmażania bakłażana) podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (wydrążone pestki i nieobraną ze skórki), paprykę. Chwilkę podsmażamy, dodajemy obrane ze skórki pomidory i zalewamy wodą lub bulionem tak, by zakryć warzywa. Po kilkunastu minutach dodać obsmażonego bakłażana. Gotować, aż warzywa zmiękną, dodać przyprawy i zmiksować na gładką masę. Zioła prowansalskie najlepiej dodać na sam koniec. Nałożyć do miseczek, dodać trochę świeżego tymianku i ewentualnie łyżkę śmietany, bądź jogurtu naturalnego.
Smacznego 🙂
Ładnie wygląda! I baaardzo smakowicie:)
Przepysznie wygląda ten krem! Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Wygląda bajecznie, zapisana na jutro w menu obiadowym 🙂
Brzmi i wygląda wspaniale. Jeśli mi się uda, postaram się wypróbować w najbliższym czasie. Pozdrawiam:)
i must try it
Fajny przepis, czy baklażana i paprykę też obieramy ze skóry??
Ja zostawiam skórkę z papryki i bakłażana – i tak na koniec wszystko miksujemy, a według mnie zupa ma lepszy smak, gdy pozostawimy skórę.