Pierś z indyka na kanapkę – czyli zastępujemy sklepową szynkę domową wędliną cz. II

_DSF2769

Kolejna domowa wędlina 🙂

  • ok. 1 – 1,5 kg fileta z indyka
  • sól
  • 3-5 papryczek chilli
  • 2 – 3 liście laurowe

Zalewa:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 – 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka tymianku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Na wierzchnią stronę mięsa:

  • łyżka miodu
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej

Do wywaru

  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • woda

Indyka myjemy, osuszamy, nacieramy solą. W moździerzu rozgnieść ziele angielskie, tymianek, dodać pozostałe sypkie przyprawy oraz oliwę z oliwek, czosnek pokrojony w bardzo drobną kosteczkę.  Natrzeć mieszaniną indyka. Na środek układamy papryczki (jak na zdjęciu) i zwijamy mięso. Na koniec w naczyniu mieszamy miód i musztardę i wykładamy na wierzch mięsa. Na samą górę układamy liście laurowe. Obwiązujemy indyka grubą nicią bawełnianą, żeby mięso było zbite i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

_DSF2739

_DSF2751

_DSF2755

_DSF2763

Mięso delikatnie podsmażamy z jednej strony i umieszczamy w garnku ceramicznym. Dodajemy wody i czerwonego wina (przykryć mięso w ok. 1/2 wysokości).

_DSF2767

I tak gotujemy ok. 1,5 godz. na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy z naczynia i studzimy, ściągamy nici i pozostaje życzyć Wam smacznego ;).

_DSF2774

_DSF2778

Wędlina jest jeszcze dosyć mokra, bo jeszcze gorąca. Gdy wystygnie i poleży chwilę w lodówce zrobi się odrobinę twardsza i łatwo da się kroić na cienkie plasterki.

 

Dodaj komentarz