Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami

_DSF5210

Składniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek):

  • ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cm

Nadzienie 1:

  • ok. 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • wanilia
  • garść rodzynek

Nadzienie 2:

  • 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka masła

_DSF5215

Budyń waniliowy:  Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, żółtka – wymieszać dokładnie. Jak tylko mleko się zagotuje wlewamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek.

Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół.

Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe.

Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C.

 _DSF5220

Reklamy

One response to “Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s