Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki tortowej
- łyżka cukru
- ok. 15 dkg margaryny lub masła
- 3 żółtka
- 200 ml mleka
- 40 g drożdży
- szczypta soli
Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masa makowa gotowa lub:
- 500 g niebieskiego maku
- kostka margaryny lub masła
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 150 g rodzynek
- 100 g daktyli
- 100 g fig suszonych
- cukier wanilinowy
Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy.
Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni.
Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. C