Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie

_DSF5244 Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki

Ubijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę.

Nadzienie:

  • ok. 1 kg jabłek
  • 3 łyżki miodu
  • 1 – 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka masła
  • duża garść rodzynek

Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy, aż odparujemy nadmiar wody i uzyskamy dosyć gęsty „dżem”. Dodajemy miód, cynamon i rodzynki, jeszcze chwilkę dusimy.

_DSF5248

Rolada – wykonanie:

Teraz kolej na zawinięcie rolady. Na czystą i suchą ściereczkę (lub ręcznik papierowy -ogólnie coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę cukru pudru. Zdejmujemy papier, wykładamy masę jabłkową. Ciasto musi być dosyć wilgotne inaczej nam popęka – wystarczy zostawić go na minutę pokryte warstwą nadzienia i ładnie wówczas zmięknie. Teraz zawijamy w zgrabną roladkę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s