Coś w sam raz na święta 😉 Pyszny jabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %.
Kruche ciasto:
- 60 dkg mąki
- 8 dkg cukru pudru
- 1 1/2 kostki margaryny/masła
- 6 żółtek
- płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy ok. 10 min. w piekarniku w temp. ok. 180 st. C), drugą rozwałkowujemy i kładziemy na masę jabłkową.
Warstwa jabłkowa:
- 1 kg startych jabłek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie w zależności od tego jak kwaśne będą jabłka)
- 1 łyżka masła
Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy na podpieczone kruche ciasto, nakrywamy warstwą ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp. 180 st. C.
Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu odrobinę nasączyć herbatą górną warstwę ciasta kruchego.
Masa orzechowa:
- 250 g obranych, drobno zmielonych orzechów włoskich
- gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy w miseczce
- 1 kostki masła (lub margaryny) – tj. ok. 250 g
- 1 szklanka cukru pudru
- spirytus lub wódka (dodajcie tyle, by smak był wyczuwalny, ale by nie przesadzić ;))
Poezja:D
Pingback: Jabłecznik z masą orzechową | FlyB - Kulinaria·
Mmm, prezentuje się niezwykle kusząco 🙂
to musi bajecznie smakowac , zabieram na jesien! hahaha teraz za duzo truskawko-podobnych jest ,pozdrawiam