Porcja dla 4 osób:
NALEŚNIKI:
- 1 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mleko,
- 0.5 szkalnki woda gazowana
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli uważacie, że ciasto jest za rzadkie lub za gęste dolewacie odpowiednio dosypujecie mąkę lub dodajecie trochę mleka – sama zawsze odmierzam „na oko”).
Smażymy na patelni (najlepiej bez dodatku tłuszczu – takie naleśniki wg mnie są lżejsze i lepiej smakują, a przede wszystkim są mniej kaloryczne)
SOS POMIDOROWY:
- 400 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe)
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 5 średnich pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
- oliwa z oliwek
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- sól, pieprz, bazylia, ostra papryka, liść laurowy
Cebulkę podsmażyć na złocisty kolor na oliwie z oliwek. Dodać czosnek (pokrojony bardzo drobno lub przeciśnięty przez praskę). Wrzucić liść laurowy, łyżeczkę ostrej papryki. Dodać mięso i lekko podsmażyć, wlać bulion i czerwone wino. Dorzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić ok. 40 min. Doprawić solą, pieprzem i dodać świeżą lub suszoną bazylię. Na koniec trzeba sos odparować by nie był zbyt rzadki – przy krojeniu na kawałki wszystko się rozjeżdża jeśli naleśniki nie wchłoną nadmiaru sosu.
Tak na prawdę można tutaj użyć różnych sosów – idealnie nadają się sosy ze szpinakiem, bez dodatku mięsa.
Przykładowe inne sosy:
Potrzebujemy jeszcze SOS BESZAMELOWY – przepis tutaj
Teraz należy ułożyć warstwy:
NALEŚNIKI – SOS POMIDOROWY – NALEŚNIKI – BESZAMEL – NALEŚNIKI – SOS POMIDOROWY – NALEŚNIKI – BESZAMEL – SER ŻÓŁTY (to jest mój wzór na ułożenie warstw, jednak kolejność sosów i ilość warstw naleśników zależy od Was).
Zapiekamy w piekarniku – ok. 20 -30 min.
Ubóstwiam takie zapiekanki! *__* Sos, mięso, ser… I naleśniki… Bosko 😉