Naleśniki a`la lasagne

6d

Porcja dla 4 osób:

NALEŚNIKI:

  • 1 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleko,
  • 0.5 szkalnki woda gazowana

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli uważacie, że ciasto jest za rzadkie lub za gęste dolewacie odpowiednio dosypujecie mąkę lub dodajecie trochę mleka – sama zawsze odmierzam „na oko”).

Smażymy na patelni (najlepiej bez dodatku tłuszczu – takie naleśniki wg mnie są lżejsze i lepiej smakują, a przede wszystkim są mniej kaloryczne)

SOS POMIDOROWY:

  • 400 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe)
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 średnich pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • oliwa z oliwek
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • sól, pieprz, bazylia, ostra papryka, liść laurowy

Cebulkę podsmażyć na złocisty kolor na oliwie z oliwek. Dodać czosnek (pokrojony bardzo drobno lub przeciśnięty przez praskę). Wrzucić liść laurowy, łyżeczkę ostrej papryki. Dodać mięso i lekko podsmażyć, wlać bulion i czerwone wino. Dorzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić  ok. 40 min. Doprawić solą, pieprzem i dodać świeżą lub suszoną bazylię. Na koniec trzeba sos odparować by nie był zbyt rzadki – przy krojeniu na kawałki wszystko się rozjeżdża jeśli naleśniki nie wchłoną nadmiaru sosu.

Tak na prawdę można tutaj użyć różnych sosów – idealnie nadają się sosy ze szpinakiem, bez dodatku mięsa.

Przykładowe inne sosy:

Potrzebujemy jeszcze SOS BESZAMELOWY – przepis tutaj

Teraz należy ułożyć warstwy:

NALEŚNIKI – SOS POMIDOROWY – NALEŚNIKI – BESZAMEL – NALEŚNIKI – SOS POMIDOROWY – NALEŚNIKI – BESZAMEL – SER ŻÓŁTY (to jest mój wzór na ułożenie warstw, jednak kolejność sosów i ilość warstw naleśników zależy od Was).

Zapiekamy w piekarniku – ok. 20 -30 min.

6a6b6c6e6f

1 responses to “Naleśniki a`la lasagne

Dodaj komentarz